Cine este Moș Crăciun

Cu toții îl așteptăm pe Moș Crăciun la sărbători și cu toții ne dorim cât mai multe cadouri de la acesta. Fără Moș Crăciun, sărbătorile nu ar mai fi la fel, cu siguranță, iar de aceea el nu poate lipsi la sfârșit de an.

Știm despre Moșu` că este un bătrânel cu barbă mare și albă, cu o burtă simpatică, îmbrăcat în roșu și că are un sac mare în spate plin cu cadouri pe care le duce copiilor cuminți din întreaga lume, cu ajutorul unei sănii trase de reni zburători.

Există foarte multe legende și basme despre Moș Crăciun, una mai fabuloasă decât alta. În rândurile următoare vom prezenta și noi una dintre cele mai populare legende ale lui Moș Crăciun.

Povestea lui Moș Crăciun

Legenda noastră spune despre Moș Crăciun că era un bătrânel foarte rău și răzbunător. Atunci când Fecioara Maria căuta o casă pentru a-și naște copilul, prima ușă la care ar fi bătut a fost la Moș Crăciun. Soția Moșului, Crăciunița, i-ar fi deschis și a cazat-o în grajd, acolo unde a fost născut Iisus cu ajutorul Crăciuniței.

mos craciun

Bătrânul, atunci când a descoperit ajutorul oferit de către soția sa, s-ar fi răzbunat pe ea. Acesta i-ar fi tăiat mâinile, doar că Fecioara Maria i le-a lipit la loc ca prin minune chiar în fața lui Moș Crăciun. Uimit fiind de acest lucru, atitudinea bătrânului s-ar fi schimbat pe loc.

Acesta aprinde un foc mare în curtea casei și totodată oferă familiei sfinte diferite bunătăți precum lapte, caș, urdă și alte merinde.

Imaginea lui Moș Crăciun

Așa cum spuneam și în introducerea acestui articol, atunci când vorbim despre Moș Crăciun, în minte ne apare imaginea moșului îmbrăcat în roșu, cu o barbă albă.

Ei bine, această înfățișare a lui Moș Crăciun a apărut pentru prima oară în anul 1860, într-un ziar numit Harper`s Illustrated Weekly. Din acest moment, Moș Crăciun a fost asociat de fiecare dată cu această imagine. De asemenea, în ziarul respectiv au apărut timp de 30 de ani desene cu Moș Crăciun, realizate de către Thomas Nast, un caricaturist de origine germană.

mos craciun vine pe horn

Tot acesta ar fi promovat ideea că Moș Crăciun ar avea casa la Polul Nord. Cu toate că nu avea nici un argument solid la baza acestei afirmații, încă din 1885 când a lansat acest zvon, Moș Crăciun a rămas în mintea tuturor ca fiind un bătrânel de la Polul Nord.

Celebru și datorită reclamelor Coca Cola

Sărbătorile parcă nu au farmec astăzi dacă nu vedem la TV reclamele celor de la Coca Cola în care este prezent și Moș Crăciun. Încă din anii `20 Moșul este un personaj de nelipsit din reclamele acestei companii, iar strategia de marketing pare a fi una destul de inspirată dacă luăm în calcul că apare acum chiar și pe etichetele sticlelor de suc Coca Cola.

Oricâte povești și legende ar exista despre Moș Crăciun, cel mai important este să fim cuminți și să îl așteptăm cu cadouri cât mai multe. Asta deoarece fără Moș Crăciun, Crăciunul ar fi lipsită de magie.

Voi ați fost cuminți?