Cu totii am auzit pentru prima data de ursitoare atunci cand eram mici din cartile de povesti pe care bunicii sau parintii ni le citeau constant. Atunci am invatat ca ele au un rol esential in viata noastra, insa odata cu trecerea timpului, cand am inceput sa facem deosebirea dintre realitate si fictiune, am inteles ca ele au, mai degraba, o semnificatie simbolica. Cu toate acestea, odata ce am devenit adeptii modernismului, am dorit sa facem posibilia prezenta unor tinere fete, demne si creative care sa ii ureze bun venit oricarui nou nascut.
Botezul si crestinarea in sine a copilului sunt reprezentate de aspectele religioase de care majoritatea tinem cont. Totusi, traditia se face cunoscuta atunci cand ne indeamna sa respectam cu strictete o serie de ritualuri ce au in vedere aducerea de sanatate si noroc noului nascut. Tot aceasta este cea care ne indeamna sa le invitam pe ursitoare la petrecerea de botez al fiecarui copil, tocmai pentru ca el sa fie intampinat de toate urarile de bine si sa fie ferit de cele rele.
Modernismul ce caracterizeaza ursitoarele de botez
Chiar daca traditia sugereaza faptul ca ursitoarele sunt considerate a fi cele trei femei ce pot fi chiar inlocuitoarele mamelor, modernismul ne spune ca prezenta acestora chiar este posibila. Intotdeauna suntem in pas cu noile tendinte, fapt pentru care de fiecare data reusim impreuna cu frumoasele noastre domnisoare sa aducem la petrecerea de botez a copilului un strop de fericire, pozitivitate, culoare si optimism.
Ideea de modernism este profund evidentiata in momentul in care la petrecere isi fac prezenta aparitia trei domnisoare superbe, ce intra in rolul unor ursitoare ca din povesti. Ele sunt costumate adecvat cu rochii atent alese, colorate si calitative care sa inspire eleganta, magie si speranta. In plus, ele sunt bine pregatite pentru a face atmosfera si de a-si duce la bun sfarsit prestatiile in asa masura incat sa degaje numai buna dispozitie in jur.
Parintii raman pur si simplu inmarmuriti de emotie in aceel clipe in care tinerele domnisoare ii canta si ii recita copilasului doar vorbe bune care sa il ghideze de-a lungul vietii. Ursitoarele isi intra foarte bine in rol, tocmai pentru ca au beneficiat de o pregatire speciala in acest sens si sunt capabile sa creeze o serie de momente magice ce nu vor fi uitate nici de parinti, insa nici de restul invitatilor. Cu toate ca nou nascutul nu va intelege ceea ce i se intampla mai excat in acele clipe, vorbele pline de pozitivitate il vor influenta pe parcursul vietii.
Asadar, noile tendinte sunt indragite de toti parintii, fapt pentru care majoritatea isi doresc ca la botezul micutului sa isi faca simtita prezenta si fermecatoarele ursitoare. Acest lucru nu se intampla neaparat datorita faptului ca “asa spune moda”, ci pentru ca este vorba despre o traditie veche ce nu trebuie uitata niciodata. De fapt, noi ca romani depindem de traditie, cu toate ca trebuie sa incercam sa fim si in pas cu actualitatea. De aceea, prezenta ursitoarelor in cadrul petrecerilor de botez reprezinta cea mai spectaculoasa solutie. Invitatii se vor simti de minune, parintii vor fi emotionati pana la lacrimi, iar nou nascutul va fi intampinat cu vorbe pozitive ce il vor insoti pe intreagul drum al vietii.
Ce spune traditia cu privire la ursitoare?
Ursitoarele sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, tocmai pentru ca apartin unei traditii stravechi ce se pare ca este populara chiar si la ora actuala. De fapt, putem spune ca oamenii pun mult mai mult accent pe prezenta acestora in viata noastra acum, decat era in urma cu cativa ani de zile. Avand radacini adanci din mitologia greaca, traditia ursitoarelor provine din dorinta parintilor privind destinul ce avea sa fie influentat de vorbele adresate de femei.
Cu toate acestea, ursitoarele romanilor provin din cele trei babe Moira, acele zane rele din mitologia greaca. Cele din Romania sunt privite insa in traditie ca fiind surori si fecioare ce nu vor muri niciodata.
Traditia spune ca viata oricarui prunc depindea de prezenta celor trei zane magice ce aveau puterea de stabili care vor fi calitatile copilului, precum si modul in care acesta va trece prin
viata. Soarta era cea care prezicea de fiecare data destinul, Ursitoarea cea mare ce tinea fusul si furca, stabilea cursul vietii copilului, iar cea de-a treia il facea urari de bine micutului nou nascut.
Cu toate acestea, odata cu trecerea anilor, anumite perceptii s-au schimbat, insa o mare parte din semnificatia suprema a traditiei a fost pastrata, iar ursitoarele isi fac simtita prezenta deseori la petrecerea de botez a nou nascutilor. Asadar, pentru a pune in prim plan o petrecere pe cinste si a impleti-o armonios cu traditia, nu trebuie decat sa optezi pentru serviciile noastre. Copilul va avea parte de cele mai frumoase urari ce il vor urma de-a lungul vietii, iar invitatii vor profita din plin de o petrecere plina de emotie, cantec si voie buna.
Vezi galeria foto: